Ny forpligtende erhvervsstrategi
Rudersdal Kommune går nye veje i bestræbelserne for at udvikle en ny forpligtende erhvervsstrategi. Det sker i et involverende samspil mellem kommune, eksperter og lokale virksomheder.
Målet for erhvervsstrategien er at afspejle virksomhedernes aktuelle behov. Rudersdal Kommune inviterer derfor alle lokale virksomheder med lyst til at videndele, inspirere og netværke ind i maskinrummet sammen med politikere, embedsmænd og eksperter, når kommunens erhvervsstrategi skal laves.
Omdrejningspunktet i denne fælles udvikling er de såkaldte erhvervspaneler. Her får lokale virksomheder mulighed for at komme med input og løsninger til, hvad de har brug for til at drive og optimere en virksomhed i Rudersdal Kommune inden for et overordnet tema, der fornys hvert år. Kommunens rolle er at være tovholder for mulige strategiske alliancer og nye partnerskaber.
-
Tema i 2021: Grøn omstilling og bæredygtig udvikling
Temaet Grøn omstilling og bæredygtig udvikling er udvalgt af Erhvervsudvalget. Tania Ellis har gennemført en afdækning af temaet gennem interview med 13 udvalgte lokale virksomheder gående fra start ups til store globale spillere. På baggrund af disse interviews er der planlagt i alt tre temaspor, der afspejler virksomhedernes behov, og som samtidig folder det overordnede tema om grøn omstilling og bæredygtig udvikling ud.
De tre temaspor er hver for sig genstand for et møde, hvor alle interesserede virksomheder er inviteret til at deltage. De tre panelmøder behandler emnerne ’Bæredygtig forretningsudvikling’, ’Grøn optimering og udvikling’ samt ’Indsatser og alliancer i kommunen’.
-
Temaspor 1: Bæredygtig forretningsudvikling
På mødet om bæredygtig forretningsudvikling blev fire grupperede idétemaer gennemgået og diskuteret;
- Rudersdals rolle og egen praksis
- Netværk og partnere
- Viden og værktøjer
- Grøn praksis
-
Temaspor 2: Grøn optimering og udvikling
På mødet om grøn omstilling og udvikling blev tre idétemaer gennemgået og diskuteret;
- Idétema 1: Bærdygtighed, el, vand og varme
- Idétema 2: Cirkulær materialer, ressourcer og affald
- Idétema 3: Grøn transport og logistik
Læs herunder nogle af de spørgsmål, som blev stillet til hvert tema.
Bærdygtighed, el, vand og varme
- Hvilke muligheder er der for din virksomhed ift. at etablere løsninger inden for bæredygtig energiforsyning (fx solceller, varmepumper etc.)?
- Hvordan kan I i din virksomhed synliggøre jeres arbejde med grønne løsninger inden for el, vand og varme?
- Hvilke incitamenter kunne man give virksomheder og udlejere til at minimere energiforbrug, fx foretage energirenovering af bygninger i erhvervsområder?
- Hvilke værktøjer eller partnere kunne hjælpe jer med fx vandmåling, varmestyring af fjernvarme, CO2-målinger, deling af data?
- Hvilke muligheder ligger der for brug af overskudsvarme?
- Hvilke andre emner ift. bæredygtig energi burde Rudersdal også tage højde for i relation til kommunens virksomheder – og hvordan?
Cirkulær materialer, ressourcer og affald
- Hvordan kan I i din virksomhed kortlægge og synliggøre jeres ressourceforbrug?
- Hvordan får I i din virksomhed prioriteret jeres indsatser ift. reduktion af ressourceforbrug og korrekt/cirkulær genanvendelse?
- Hvilke muligheder har I for at afsætte restmaterialer og indgå i cirkulære materialekredsløb?
- Hvilke incitamenter, støtteordninger eller vejledning har din virksomhed brug for ift. bæredygtigt ressourceforbrug og div. affaldshåndtering?
- Hvilke slags værktøjer eller samarbejdspartnere har I behov for for at kunne måle på fx business case for grønt materialevalg mv?
- Hvilke andre emner ift. cirkulært ressourceforbrug burde Rudersdal også tage højde for i relation til kommunens virksomheder?
Grøn transport og logistik
- Hvilke grønne logistik- og transportmuligheder er der behov for i din virksomhed (fx delebiler/cykler, samkørsel, lån af elcykler, offentlig transport mv.)?
- Hvordan kan I i din virksomhed synliggøre og understøtte jeres/medarbejdernes grønne logistik/transportvalg?
- Hvilken form for support kunne Rudersdal kommune stille til rådighed for at fremme jeres grønne logistik- og transportmuligheder?
- Hvad skal der til for at flere virksomheder kan og vil købe/leje/bruge el-biler?
- Hvilke kørselsværktøjer kunne man stille til rådighed for at matche håndværkere med opgaver, så kørsel minimeres (som fx Nethire)?
- Hvilke andre emner i relation til grøn omstilling generelt burde Rudersdal også tage højde for i relation til kommunens virksomheder – og hvordan?
-
Temaspor 3: Indsatser og alliancer i kommunen
På det tredje og sidste panelmøde blev der fokuseret på efterspørgslen i relation til kommunens eget maskinrum, og hvordan kommunen arbejder med grøn omstilling og bæredygtig udvikling. Der blev præsenteret ambitioner og planer på det grønne og bæredygtige område og drøftet forskellige alliancemuligheder. Endelig blev det drøftet, hvilke af alle de gode idéer, der er mest behov for og som der skal arbejdes videre med at konkretisere til egentlig erhvervsfremmeinitiativer, og hvilke idéer, der skal udfoldes videre i kommunens klima- og miljøprogram.
-
Deltagelse kræver forudgående tilmelding. Rudersdal Kommune fremsender mødekit og deltagerinformation på forhånd. Til temasporene inviteres desuden videnspersoner med særlig indsigt og relevante erhvervsaktører, fx Erhvervshus Hovedstaden og brancheorganisationer.
Møderne foregår p.t. udelukkende virtuelt via Zoom og i tidsrummet kl. 08.00-11.00. Rudersdal Kommune offentliggør alt mødemateriale samt konklusioner fra de enkelte temaspor her på siden hurtigst muligt efter afholdelse.
-
Facilitator
De tre temaspor faciliteres af Tania Ellis, som er en af Skandinaviens bedste eksperter inden for CSR og bæredygtig forretningsudvikling.